Kinésitherapie : Specialiteiten

Rugschool

Rugscholing is gericht aan iedereen die ooit last heeft gehad van lage rugpijn en zelf iets wilt doen om verdere pijn te voorkomen. Het bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur waarbij tips worden gegeven om alledaagse activiteiten uit te voeren op een rugvriendelijke manier. Verder worden oefeningen gegeven om de stabiliteit van de rug te verhogen. Deze bestaan uit houdingscorrectie oefeningen, diepe rug- en buikspieroefeningen. Deze lessen worden gegeven in groep (min 3 en max 6). Een persoonlijke aanpak is ook mogelijk.

Heffen en tillen

Stabilisatietraining

Bij stablisatietraining denkt men voornamelijk aan rompstabilisatie. Hierbij worden de diepe rug-, bekkenbodem en buikspieren aangesproken. Deze moeten op een correcte manier worden getraind om een optimale stabiliteit van de romp te bekomen. Bij eender welke beweging van ons lichaam staat de romp centraal, bijgevolg is het primordiaal dat het als een stabiliserend blok al onze lichaamsbewegingen kan begeleiden. Een goede coördinatie tussen de romp en de ledematen zorgt voor letselpreventie en prestatie verbetering, daardoor is rompstabilisatie o.a. niet meer weg te denken tijdens sportrevalidatie.

 

stabilisatie training

Hand technieken

De therapeut zal tijdens de behandelingen gebruik maken van specifieke hands-on technieken, zoals manipulaties en mobilisaties, voor het behandelen van zachte weefsel problemen en structurele gewrichtsproblemen met als doel het verkrijgen van een verandering in pijn; het verbeteren van de bewegelijkheid; het verminderen of wegwerken van ontstekingen; het in de hand werken van een herstel van de contractiele en niet-contractiele weefsels; het verbeteren van de rekbaarheid en stabiliteit van zachte weefsels; het faciliteren van bewegingen; het verbeteren van de functionaliteit en het relaxeren van de weefsels.
manuele therapie

Adequate revalidatie

Na een sportletsel is een spoedige terugkeer naar de sport zeer belangrijk, hiervoor moet een adequate revalidatie gestart worden. Afhankelijk van de aard, ernst en omvang van de blessure worden aanvankelijk hands-on technieken toegepast (a.o. mobilisaties, kinesiotaping, myofasciale technieken…) zodat er nadien zo snel mogelijk een sportspecifieke revalidatie kan plaatsvinden. Actieve oefentherapie en functionelere oefeningen worden ingelast voor het bekomen van een sportspecifieke belastbaarheid van het lichaam. Zo willen we recidiverende sportletsels voorkomen.
Sporten

Manipulatie

Het aanbrengen van een nauwkeurig bepaald en specifiek gerichte handkracht op het lichaam, met als doel het verbeteren van de bewegelijkheid in lichaamsdelen die beperkt zijn. Bij een manipulatie hoort en voelt men een duidelijke “krak”. Dit krakend geluid is afkomstig van het ontsnappen van de lucht die in het gewricht zit. Dit geluid is absoluut niet afkomstig van het over elkaar glijden van de gewrichtsvlakken zoals de meeste mensen denken!

Dit is voornamelijk van toepassing bij patiënten met rug- en nekklachten. Over het algemeen ontstaat een letsel door een onevenwicht tussen de belastingen op het lichaam en belastbaarheid van het lichaam. Na een korte revalidatie is het niet altijd zo dat dit evenwicht volledig herstelt is waardoor een terugkeer van letsel mogelijk is. Een reconditioneringsprogramma is een behandelingsplan een herval van rug- en nekklachten voorkomt op lange termijn. In de oefenzaal zullen we progressief uw conditie opbouwen terwijl we u attent maken op belangrijke oorzaken van rug- en nekklachten.

reconditionering

Herstel van blessures

Tijdens het herstel van blessures zorgt de elastische tape voor het ondersteunen van de spier zonder deze te beperken. Hiermee wilt men een normale spieractiviteit bereiken waarbij weefseldoorbloeding (bloed aanvoer en afvalstoffen afvoer) verbetert wordt en zo een spoedig herstel in de hand wordt gewerkt.

medical taping

Benigne paroxismale positie vertigo (BPPV)

Benigne paroxismale positie vertigo (BPPV), Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD) of ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden duizeligheid’. Hoofdbewegingen of veranderingen in lichaamshoudingen kunnen voor plotse duizeligheid zorgen. BPPV is hier de meest voorkomende oorzaak van. Deze kortdurige duizeligheidsaanvallen worden verwacht spontaan te verdwijnen na enkele weken, echter zullen in sommige gevallen de duizeligheidsaanvallen aanhouden. In deze gevallen kunnen bevrijdende manoeuvres worden toegepast, waarbij de rondzwevende oorkristallen naar minder gevoelige delen in het inwendig oor worden verplaatst. Bij steeds terugkerende klachten kunnen specifieke bewegings- en oefenprogramma’s worden opgesteld.

bppv